Kentsel dönüşüm, son yıllarda oldukça fazla duyduğumuz bir kavram. Mayıs 2012’de kabul edilen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile başlayan kentsel dönüşüm süreci, günümüzde de tüm hızıyla devam ediyor. Peki, çokça duyduğumuz bu kavram hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz? Bu yazımızda “Kentsel dönüşüm nedir, kentsel dönüşüm neden önemlidir, kentsel dönüşümün nedenleri nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.
Kentsel Dönüşüm Nedir?
Türkiye, deprem kuşağında bulunan bir ülke. Büyükşehirlerdeki eski ve kaçak yapılar ise orta ölçekli depremlerde bile zarar görecek durumda. Kentsel dönüşüm; riskli ya da hasarlı yapıları, riskli alanlarda bulunan, yaş olarak büyük olan ve doğal afetler karşısında zarar görmesi muhtemel binaları kapsıyor.
Kentsel Dönüşüm Neden Gereklidir?
Kentsel dönüşümün amacı, bu yapıların yıkılıp yeniden inşa edilmesi ve hem can hem de mal kaybının önlenmesini sağlamak. Hasarlı binaların yıkılmasının ardından inşa edilen sağlıklı binalar sayesinde doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunuyor. Yani çokça duyduğumuz o cümle gayet doğru: Zarar veren deprem değil binalar.
Kentsel Dönüşüm Süreci Nasıl İlerliyor?
Kentsel dönüşüm sürecinde dikkat etmeniz gereken şeyleri atlamazsanız bu dönemi sorun yaşamadan geçirmeniz mümkün. Eğer kentsel dönüşümden yararlanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken kentsel dönüşümün adımları şu şekilde:
Bina Deprem Risk Raporu almak için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lisanslı kuruluşlardan birine başvurmalısınız.
Başvurduğunuz kuruluş, yaptığı incelemeler sonrasında Bina Deprem Risk Raporu hazırlar ve hazırlanan rapor, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından ikamet adresinize iletilir.
15 gün içerisinde karara itiraz etmemeniz halinde karar kesinleşir ve bu süreden sonra bir şirket seçimi yapma aşamanız başlar. Mağdur duruma düşmemeniz için deneyimli ve güvenilir firmalarla iş birliği yapmanız oldukça büyük önem taşır. Şirket araştırması yapmadan anlaşma masasına oturmamalısınız, çünkü sözleşmeyi imzaladıktan sonra bu karardan dönmeniz oldukça zor.
Tahliye sürecinin ardından yıkım gerçekleştirilir ve yeni binanın inşası yapılır. Binayı tahliye ettikten sonra “eğer binada 1 yıldan fazla oturduysanız” kira yardımından yararlanabilirsiniz. Riskli binalarda 18 ay, riskli alanlarda ise 36 ay kira yardımı yapılır.